Deze producten heb ik altijd standaard in de kast staan

Wed, Jan 4, 2017

Lees in 3 minuten

Als je net begint met het maken van je eigen natuurlijke producten zijn de volgende ingrediënten geweldig om bij de hand te hebben om direct mee aan de slag te gaan.

Als je net begint met het maken van je eigen natuurlijke producten zijn de volgende ingrediënten geweldig om bij de hand te hebben om direct mee aan de slag te gaan.

Kokosolie

We gebruiken zelf alleen ongeraffineerde, organische kokosolie, maar een goedkopere geperste olie kan eventueel ook gebruikt worden in huidrecepten om geld te besparen (hoewel door in bulk te bestellen kan het soms flink schelen).

Sheaboter

Na de kokosolie en de druivenpitolie is Sheaboter een veel door ons gebruikt ingrediënt. Biologische ongeraffineerde sheaboter heeft een natuurlijke nootachtige, aardse geur (kan soms wat sterk zijn) maar is ongelooflijk voedend voor de huid! Ik heb veel gevallen gehoord van mensen die verbetering zagen bij eczeem door het gebruik van sheaboter of van bijvoorbeeld een mix van sheaboter en kokosolie. Het heeft natuurlijke antibacteriële eigenschappen en is geweldig voor het voorkomen van striae, ook goed voor wondgenezing, en als een anti-aging behandeling voor de huid. Ik gebruik sheaboter in mijn lotion bars, deodorant, gezichtscrème, en vele andere recepten!

Cacaoboter

Cacaoboter is een andere “boter” en een geweldige toevoeging aan natuurlijke schoonrecepten. Het geeft een delicate chocoladegeur en ik vind het heerlijk gemengd met munt of citrusvruchten in lotion bars, lotion of gezichtscrème. Het kan tesamen gebruikt worden met Sheaboter.

Bijenwas

Bijenwas is een geweldige natuurlijke verdikkingsmiddel. Ik gebruik bijenwas in lotions, zalven, lotionrepen, lippenbalsem, voetencrème, enz. Meestal is maar een klein beetje nodig om recepten te verdikken.

Vloeibare olie (draagolie)

Recepten zoals lotions, zalfjes en gezichtsoliën moeten vaak dunner zijn dan kokosolie en de boters toelaten. In deze gevallen gebruik ik een vloeibare olie. Meestal gebruik ik druivenpitolie, koolzaadolie, amandelolie, olijfolie of abrikozenpitolie. Abrikozenpitolie heeft de zachtste geur maar is vaak wat duurder en amandelolie is ook relatief ongeparfumeerd. Olijfolie is meestal het goedkoopst als je de olijfgeur niet erg vindt in je recepten of als je van plan bent om essentiële oliën toe te voegen. Druivenpitolie en koolzaadolie zijn vooral fijn omdat ze snel in de huid trekken zonder vettig aan te voelen. Dit is Ideaal voor het maken van een gezichtsolie.

Arrowroot poeder of maïzena

Ik heb arrowroot of maïzena bij de hand om sauzen dikker te maken tijdens het koken, maar het kan ook worden toegevoegd aan veel natuurlijke recepten zoals deodorant, babypoeder, droogshampoo, etc.

Etherische oliën

Technisch gezien niet altijd nodig, maar etherische oliën geven heerlijke natuurlijke geuren aan doe-het-zelf schoonheidsrecepten en kunnen daarnaast ook de fysieke en mentale gezondheid verbeteren of versterken. Het zijn de biochemische moleculen van de etherische oliën die een natuurlijke geneeskracht op ons lichaam hebben Ik koop mijn oliën in hoeveelheden van 10 ml of meer en zijn meestal een jaar of twee, soms drie houdbaar. Mijn favorieten zijn munt, lavendel, geranium, sinaasappel en rozemarijn. Andere nuttige ingrediënten

Enkele andere nuttige ingrediënten die aan de bovenstaande recepten kunnen worden toegevoegd zijn: